Solo Stove

solostove copy-2Solo Stove

Denne geniale konstruktion, brænder med småkviste som kan findes alle stæder, ingen brug for gas/sprit eller petrolium. Virker samtidigt som en hyggelig lille bålplads.

På mine første ture ud i det blå, var campinggaz med de blå dåser, standard udrustning, min lykke var stor da jeg fik fat i deres “Globetrotter” model, med to gryder der også fungerede som indpakning af brænder & gas dåse. Problemet var at dåsen var 1/2 størrelse af standarden og derfor svær at få fat i. Ærgerligt da det var meget kompakt. Nå men videre til næste køkken et klassisk trangia, nå ja næsten klassisk da det er deres 27 “mellem” model til 1-2 personer, det er ikke uden grund at det er en klassiker. Har siden opgraderet med både gas og mutifuel brænder.

Som ultra let gas system har jeg også haft en MSR Pocket Rocket, på en tur til Tipperne blæste det så meget at kogning viste sig meget vanskeligt, på en anden tur til Orø virkede dåsen ikke til brænderen og jeg måtte tage på kro for at få morgenkaffe, da multifuel brænderen blev afprøvet i Gribskov kunne det have udviklet sig til en katastrofe, bortset fra det, er den møg besværligt at håndtere, der skal både pumpes og forvarmes, når den først er i gang er den super effektiv, men larmer som en jetturbine og hele lejren stinker af petrolium.

Gas er effiktivt, men kræver de rigtige dåser, transporten er heller ikke så enkel, de må ikke medtages i fly, og har selv haft en episode hvor der pludselig bredte sig en gas dunst i bilen oppe i finnmarken, standset bilen, åbne bagsmækken finde den lækkende dåse, kaste den ud i tundraen som en anden håndgranat, lufte ud og så køre videre ud over fjellet.

Sprit er den enkle ukomplicerede metode, det går lidt langsomt, men det er hygge tid at være ude, så det er fint nok, sprit skal man dog undgå at få på fingrene, da det efterfølgende kan  afsmitte og ødelægge enhver form for fødevare man har berørt. Sprit er forholdsvis dyrt og skal opbevares i en særskildt 0,5-1,0 l´s beholder.

Jeg var der for fyr & flamme da jeg opdagede Kelly Kettlen. Hurra for internettet, det var nærmest en åbenbaring og fik straks bestildt et eksemplar. En super genial konstruktion, både enkel og effektiv, brændsel består af små pinde, kviste og hvad man nu kan finde. Brilliant! Konstruktionen har rødder til bage til 1890 ´erne og selv i en morderne 0.5 l alu udgave en smule volumiøs.

Jeg er på nuværende tidspunkt overbevist om at den eneste valide/rigtige metode er at kunne bruge det brænde man altid kan finde på sin vej, små pinde, kviste, lidt birke bark, er hvad der skal til for at koge lidt vand, og kogt vand er ultimativt det vigtigste for at opretholde livet.

M_kettle3534M-Kettle

Faldt så over en nyfortolkning i M-Kettle, en kompakt udgave af Kelly Kettlen, fik fat i en M-Kettle, som fungere super. Koger 1/2 l vand på 5 -10 min. med fast brænde, hvad man nu kan finde rundt omkring har samtidigt en ren forbrænding, ingen røg/minimal aske.

Princippet i kedlerne er genialt, de har dog et par minusser, for det første er det primært kun til at koge vand, for det andet er de toptunge og mærker/brænder underlaget. der manglede stadig en ordentlig løsning. Man kan få koge grej, men synes det bliver klodset, og hjælper heller ikke på balancen.

Der findes heldigvis gode mennesker som har arbejdet med same problematik, et firma har løst opgaven til UG, er Solo Stove der har fremstillet en kompakt, effektiv lille brænder som bruger fast brændsel, en trangia sprit brænder kan også bruges, hvis men foretrækker det. Brænderener robust og passer i f.x Primus gryde/pandeset.

Brændkammer er hævet fra grund plan, så underlaget bliver ikke varmt/tager skade, har kogt vand hvor brænderen stod på en avis, der var ikke det mindste spor på avisen efter afbrændingen.

Der er ikke umiddelbart nogle danske forhandlere, fandt min på nettet i england her.